10 ngôn ngữ đáng học nhất thế giới


Anh, Italy hay Tây Ban Nha… là những ngôn ngữ đáng học nhất thế giới năm 2019-2020 theo gợi ý từ trang Gooverseas.

1. Tây Ban Nha

Chỉ xếp sau tiếng Trung Quốc, tiếng Tây Ban Nha có 400 triệu người bản ngữ trên khắp thế giới. Nhưng không giống như tiếng Trung, tiếng Tây Ban Nha là ngôn ngữ chính thức của 20 quốc gia và thường được sử dụng như ngôn ngữ thứ nhất, thứ hai hoặc thứ ba tại nhiều nước.

Biết tiếng Tây Ban Nha, bạn không chỉ du lịch dễ dàng ở Nam Mỹ, châu Âu mà còn dễ thích nghi nếu sống ở Bắc Mỹ. Ngày nay, khoảng 13% dân số Mỹ nói tiếng Tây Ban Nha như ngôn ngữ thứ nhất và một nghiên cứu dự đoán vào năm 2050 dân Mỹ có thể nói tiếng Tây Ban Nha nhiều hơn bất cứ quốc gia nào.

2. Tiếng Pháp

Tiếng Pháp được nói nhiều thứ năm trên thế giới và là ngôn ngữ nước ngoài được học nhiều thứ hai sau tiếng Anh. Nó không chỉ phổ biến ở Pháp, Canada mà còn ở nhiều quốc gia châu Phi và châu Á. Tiếng Pháp được công nhận là ngôn ngữ nước ngoài hữu ích khi đi du lịch.

3. Tiếng Đức

Tiếng Đức là ngôn ngữ bản địa được sử dụng rộng rãi nhất trên lục địa châu Âu. Người Áo và người dân phần lớn lãnh thổ Thụy Sĩ dùng ngôn ngữ này. Đức còn là cường quốc học thuật, kinh tế, chính trị, biết tiếng Đức sẽ là lợi thế lớn.

Tiếng Đức thực sự khá dễ học với những người nói tiếng Anh. Tuy có hàng nghìn từ đồng nghĩa và cấu trúc quy tắc khá cứng nhắc về ngữ pháp, chỉ cần người học chú tâm là có thể tiếp thu tiếng Đức khá nhanh.

4. Trung Quốc

Tiếng Trung được nói nhiều nhất thế giới, vì vậy không có gì lạ khi nó nằm trong danh sách này. Nhưng có một điều bạn cần biết, tiếng Trung không chỉ là một ngôn ngữ mà là một nhóm phương ngữ.

Ngôn ngữ chính thức của Trung Quốc và Đài Loan được gọi là tiếng Trung Quốc tiêu chuẩn, dựa trên tiếng địa phương phổ biến nhất của Trung Quốc – tiếng Quan thoại và được nói bởi 70% người nói tiếng Trung Quốc.

Bởi vì tiếng Trung sử dụng hệ thống chữ viết thay cho bảng chữ cái, nếu chỉ học một phương ngữ của tiếng Trung như tiếng Quan Thoại, bạn cũng có thể giao tiếp bằng văn bản với người nói các phương ngữ khác, ngay cả khi các bạn không thể hiểu nhau khi nói.

5. Tiếng Nga

Tiếng Nga là một trong sáu ngôn ngữ chính thức của Liên Hợp Quốc và là ngôn ngữ bản địa được sử dụng rộng rãi nhất ở châu Âu. Ngoài ra, nó còn là ngôn ngữ phổ biến nhất ở Á- Âu, được nói ở các mức độ không chỉ ở Nga mà còn nhiều quốc gia thuộc Liên Xô cũ, cũng như ở Israel và Mông Cổ.

Tiếng Nga không phải là ngôn ngữ dễ học cho những người nói tiếng Anh. Không chỉ sử dụng bảng chữ cái khác (bảng chữ Cyrillic) mà ngôn ngữ này còn có rất nhiều trường hợp danh từ, điều mà hầu hết người bản ngữ nói tiếng Anh chưa từng gặp.

Tuy nhiên, chính phủ Mỹ đã xác định tiếng Nga là ngôn ngữ ưu tiên, vì vậy việc học thứ tiếng này có thể mở ra con đường tìm việc làm với một trong nhiều cơ quan liên bang.

6. Tiếng Ả Rập

Nhiều quốc gia trong thế giới Ả Rập nói một số dạng tiếng Ả Rập. Đây là ngôn ngữ vĩ mô được tạo thành từ 30 dạng ngôn ngữ hiện đại. Học tiếng Ả Rập không chỉ giúp người học tiếp cận với chữ viết trên khắp thế giới Ả Rập mà còn mở đường cho người học tiếp thu một hoặc một số phương ngữ được nói ở các khu vực và quốc gia.

Biết tiếng Ả Rập cũng cung cấp nhiều cơ hội du lịch và việc làm. Ngoài ra, các ngành kinh doanh, chính trị, báo chí và cả ngành công nghiệp đều chào đón những người biết ngôn ngữ này.

7. Tiếng Italy

Tiếng Italy từ lâu đã nổi tiếng là ngôn ngữ lãng mạn và hữu ích, không chỉ được sử dụng trên khắp nước Italy mà còn ở Thụy Sĩ, Slovenia và Croatia.

Tiếng Italy cũng là ngôn ngữ tương đối dễ học với những người nói các ngôn ngữ Tây Ban Nha, Pháp hoặc Bồ Đào Nha. Ngược lại, những người nói tiếng Italy cũng dễ dàng tiếp thu những ngôn ngữ trên.

8. Hàn Quốc

Hàn Quốc có hệ thống chữ viết độc đáo được phát minh vào thế kỷ 15 và được mệnh danh là một trong những ngôn ngữ học trung thực nhất về mặt ngữ âm. Hình dạng các chữ cái của tiếng Hàn bắt chước hình dạng miệng người nói khi phát âm. Điều này khiến tiếng Hàn tương đối dễ học.

Bên cạnh đó, học tiếng Hàn sẽ giúp bạn tiếp cận với văn hóa, văn học và âm nhạc Hàn Quốc, khi mà làn sóng K-Pop đang ngày một lan tỏa.

9. Nhật Bản

Tiếng Nhật được nói nhiều thứ chín trên thế giới và là một trong những ngôn ngữ hàng đầu để học, dù là với mục đích du lịch, nghe hiểu lời bài J-Pop hay đọc truyện tranh…

Tiếng Nhật cũng là ngôn ngữ cửa ngõ tuyệt vời để học các ngôn ngữ châu Á khác, vì hệ thống chữ viết của tiếng Nhật bao gồm một số ký tự tiếng Trung Quốc và ngữ pháp của nó tương tự như tiếng Hàn. Học tốt tiếng Nhật sẽ giúp bạn tiếp cận dễ dàng với hai ngôn ngữ trên.

10. Tiếng Anh

Tiếng Anh là ngôn ngữ phổ biến thứ hai trên thế giới, với 1,4 tỷ người bản ngữ và không phải bản ngữ sử dụng. 1/5 người trên toàn cầu nói được ít nhất một ít tiếng Anh. Vì vậy ngay cả khi bạn không nói được tiếng mẹ đẻ của người đối thoại thì rất có thể hai bạn có thể giao tiếp với nhau bằng tiếng Anh.

Tiếng Anh tạo thành cầu nối giữa các nền văn hóa và ngôn ngữ. Vậy nên không có gì lạ khi nó là một trong những ngôn ngữ hàng đầu để học trên toàn thế giới.

Thanh Hương (Theo Gooverseas)


The 10 Best Languages to Learn in 2019-2020

By: Emily Monaco

Choosing a foreign language to learn from among the most popular languages can be tough. Do you pick a language that’s spoken in your region, or in a region you want to visit? Do you pick the native language of your favorite author, or of people who work in your field?

While everyone ends up using different reasoning to pick the best languages to learn, we’ve got a few ideas to help. We’ve crunched some numbers and looked at the options, and believe these are the best languages to learn in 2020 (and any time!).

1. Spanish

Best Languages to Learn - Spanish

Photo credit: Fatima H., Academia Latino Alum

Second only to Chinese, Spanish has 400 million native speakers around the world. But unlike Chinese, this language of Cervantes, Gabriel Garcia Marquez, and Pablo Neruda is also the official state language of 20 countries — and is commonly spoken as a first, second, or third language in many more.

Speaking Spanish won’t just open up avenues for travel in South America and Europe; it’s also the ideal second language for folks living in North America. Today, about 13 percent of the U.S. population speaks Spanish as a first language, and one study predicts that by 2050, the U.S. could have more Spanish-speaking residents than any other country around the world (source). All the more reason for this to figure among one of the top languages to learn!

Popular places to learn Spanish include: Spain, Argentina, and Guatemala

2. French

Best Languages to Learn - French

Photo credit: Michael B., Go Global Alum

The fifth-most spoken language in the world, French is also the second-most widely learned foreign language after English. A common first language not just in France and Canada but also in many African and Asian nations, French is a very useful foreign language for travel: even if it’s not your interlocutor’s first language, it may well be one of the languages that he or she speaks!

The language of nouvelle vague cinema and of authors from Victor Hugo to Marguerite Duras to Camara Laye, French will also invite learners into a world of rich, diverse culture.

Popular places to learn French include: France, Canada, and Switzerland

3. German

Best Languages to Learn - German

Photo credit: Bojana P., The Excellence Center Alum

The most widely spoken native language on the European continent, Germany is an academic, economic, and political powerhouse. Despite jokes and warnings to the contrary, German is actually a fairly easy foreign language for English speakers to learn. With thousands of cognates and a fairly rigid rule structure for grammar, an attentive student of German can acquire the language pretty quickly.

German is spoken not only in Germany but also in Austria and the majority of Switzerland. The language of Goethe, the brothers Grimm, and Herman Hesse, German boasts a rich literary culture to explore.

Popular places to learn German include: Germany and Austria

4. Chinese

Best Languages to Learn - Chinese

Photo credit: Fox G., The Chinese Language Institute Alum

Chinese is the most-spoken language in the world, so it’s no wonder it’s on our list! But as you may be aware, Chinese is not just one language, but rather a group of dialects, some of which are so distinct from one another as to technically be separate languages (and mutually unintelligible!)

The official language of China and Taiwan is called Standard Chinese; it is based on the most common Chinese dialect, Mandarin, which is spoken by a whopping 70 percent of all Chinese speakers.

Because Chinese uses a writing system of characters rather than an alphabet, however, learning just one Chinese dialect – like Mandarin – allows you to communicate in writing with speakers of other dialects, even if you cannot understand one another when speaking.

Popular places to learn Chinese include: China, Taiwan, and Singapore

5. Russian

Best Languages to Learn - Russian

Photo credit: Fang X., Russian Studies in Real Russia Alum

One of the six official languages of the United Nations, Russian is the most widely spoken native language in Europe and the most widespread language in Eurasia, spoken to varying degrees not just in Russia but in many former Soviet states as well as in Israel and Mongolia.

Russian is far from the easiest foreign language for English speakers to learn. Not only does it use a different alphabet, Cyrillic, it also has an abundance of noun cases, which isn’t something most native speakers of English have come across before.

But the U.S. government has identified Russian as a priority language, so learning it could be an avenue into employment with one of many federal agencies.

Popular places to learn Russian include: Russia, Belarus, and Ukraine

6. Arabic

Best Languages to Learn - Arabic

Photo credit: Hannes D., The Excellence Center Alum

Many nations in the Arab world speak some form of Arabic, a macro language made up of 30 modern varieties. Learning Arabic will not only help learners access the written word throughout the Arab world, but it will also pave the way for learners to acquire one or several dialects spoken in different regions and countries.

Speaking Arabic also provides ample opportunities for work and travel. Business, politics, journalism, and more are industries that welcome the expertise of Arabic speakers.

Popular places to learn Arabic include: Egypt, Jordan, and Morocco

7. Italian

Best Languages to Learn - Italian

Photo credit: Patricia K., Scuola Virgilio Alum

Italian has earned its reputation as a romantic language, but this Romance language is useful for far more than the art of seduction! The language is spoken across Italy but also in Switzerland, Slovenia, and Croatia is the native tongue of Italo Calvino, Elena Ferrante, and Primo Levi, providing learners of this popular language more than ample opportunities to access the culture of Italy.

Italian is also a relatively easy language for speakers of other Romance languages like Spanish, French, or Portuguese to learn. Conversely, those who speak Italian can absorb these related languages with far more ease.

Popular places to learn Italian include: Italy and Switzerland

8. Korean

Best Languages to Learn - Korean

Photo credit: Sammy W., CIEE Alum

Learning Korean as a foreign language will grant you access to a number of useful tools, not the least of which is an improved understanding of language and linguistics on the whole.

Korean’s unique writing system, invented in the 15th century, has been dubbed one of the most phonologically faithful by linguists: the shapes of the letters mimic the shapes the speaker’s mouth should take when pronouncing them. This quirk also makes Korean relatively easy for foreign speakers to learn.

Of course, learning Korean will also afford you access to Korean culture, literature, and music. And since the K-Pop wave is here to stay, that’s a good reason in and of itself.

Popular places to learn Korean include: South Korea

9. Japanese

Best Languages to Learn - Japanese

Photo credit: Cara S., JaLS Group Alum

The ninth most spoken language in the world, Japanese one of the top languages to learn, whether for folks who want to travel to Japan, understand lyrics to their favorite J-Pop songs, or read their favorite manga in the original Japanese.

Japanese is also a fantastic gateway language for learning other Asian languages. Because the Japanese writing system includes some Chinese characters and its grammar is similar to Korean, a working knowledge of Japanese helps learners gain access to both of these languages.

Popular places to learn Japanese include: Japan

10. English

Best Languages to Learn - English

Photo credit: Emily W., Edge Hill University Alum

English is the most popular second language in the world, with 1.4 billion native and non-native speakers combined. One in five people globally speaks at least some English, so even if you don’t speak the native language of your interlocutor, it’s likely you’ll be able to communicate in English.

English forms a bridge between cultures and languages that might otherwise have none. It’s no wonder it’s one of the top languages to learn around the world.

Popular places to learn English include: England, the U.S, and Australia

There are a number of reasons you might want to learn a second language, or third… or 10th! Whatever reasons you have, we believe these languages will open more of the world to you and help you achieve your professional and personal goals — whatever they may be! The only question is: which of these languages will you learn next?

Source: https://www.gooverseas.com/blog/best-languages-learn

2 thoughts on “10 ngôn ngữ đáng học nhất thế giới

Thank you so much

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s